Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Εβδομάδα εγκυμοσύνης 6η

Το έμβρυο θα κάνει τις πρώτες του κινήσεις, η ναυτία μπορεί να σε ταλαιπωρήσει αισθητά και -περισσότερο από ποτέ- η διατροφή σου θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και με ποικιλία. Προσοχή στις θερμίδες και καλή συνέχεια για να πάνε όλα κατ' ευχήν! 


Οι αλλαγές στο έμβρυο
Στο τέλος της  6ης εβδομάδας κύησης, το έμβρυο, μικροσκοπικό όσο ένας κόκκος ρυζιού, έχει διαμορφώσει ήδη έναν κεντρικό άξονα από το κεφάλι ως την ουρά, κατά μήκος του οποίου θα αναπτυχθούν όλα του τα όργανα. Το κεφάλι του, σαν σταγόνα με ακανόνιστο σχήμα, φαίνεται πολύ μεγάλο σε σχέση με το σώμα του. Το έμβρυο έχει κάποιες μικροσκοπικές εκβλαστήσεις που θα εξελιχθούν σε χέρια και πόδια. Κατά μήκος της ράχης του διαγράφεται ένας σχηματισμός σαν αυλάκι, ο πρώιμος νευρικός σωλήνας, από τον οποίο θα προέλθουν η σπονδυλική στήλη και ο εγκέφαλος. Το δέρμα του είναι ακόμα διαφανές και διαπερνάται από υγρά. Μέσα στην 6η  εβδομάδα κύησης θα κάνει τις πρώτες του κινήσεις όμως θα πρέπει να περιμένεις αρκετά ακόμα μέχρι να απολαύσεις τη «γυμναστική» του. Για να ξέρεις πώς μεγαλώνει το έμβρυο μέσα σου, διάβασε την εγκυμοσύνη σε περίληψη!

Τι να περιμένεις
Το μεγάλο αγκάθι της εγκυμοσύνης, η πρωινή ναυτία, είναι μια από τις βασικές ενοχλήσεις στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μαζί με την κούραση και υπνηλία. Δες πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Οι επαφές με τον σύντροφό σου ενδέχεται να μπουν σε περιορισμό, οπότε μάθε πώς...διαμορφώνεται το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ξέρεις τι να περιμένεις. Γενικά η ερωτική δραστηριότητα στη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης δεν αντενδείκνυται, εκτός εάν ο γιατρός σου, σού υποδείξει το αντίθετο. Για ποιούς λόγους μπορεί ο γυναικολόγος να σού απαγορεύσει το σεξ:
-Αν έχεις ιστορικό αποβολής
-Αν έχει προηγηθεί πρόωρος τοκετός
-Αν συμβεί κάποια αιμορραγία
- Αν είναι πρόδρομος ο πλακούντας
- Αν είναι ανεπαρκής ο τράχηλος
- Αν υπάρχει ρήξη των εμβρυϊκών υμένων (σπάσουν τα νερά)

Διατροφή uber alles!
Η βασική σύσταση του γυναικολόγου σου που θα εμπεδώσεις μέχρι να φτάσεις στο τελικό στάδιο είναι η διατροφή. Πρέπει να τρως ικανοποιητικές μεν, ελεγχόμενες όμως ποσότητες, να προσέχεις το είδος των τροφών που καταναλώνεις και φυσικά την ώρα που τελειώνει το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Βρες τις απαντήσεις σε μερικές από τις συνηθέστερες ερωτήσεις για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη.

Ερωτήσεις και απαντήσεις σύνηθεις
Δεν έχω χρόνο να μαγειρεύω γιατί είμαι εργαζόμενη. Μπορώ να παραγγέλνω φαγητό απ΄έξω;
Η αλήθεια είναι ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μένουν μακριά από το junk food και την κατανάλωση «γρήγορων» γευμάτων. Ο κύριος λόγος είναι ότι περιέχουν πολλά λιπαρά, άρα πολλές θερμίδες και λίγες θρεπτικές ουσίες. Το σπιτικό φαγητό με φρέσκα υλικά, σε ένα διαιτολόγιο με τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, είναι η απάντηση στις διατροφικές ανάγκες της εγκύου.
Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις επιλογές. Αποφεύγουμε λοιπόν τις πίτσες, τα σουβλάκια, τα τηγανητά, τις σάλτσες, τη μαγιονέζα, τα αλλαντικά και τα λιπαρά και προτιμάμε ελαφριά σάντουιτς π.χ. με τόνο, καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα, φιλέτο κοτόπουλο, τυριά με χαμηλά λιπαρά, και φρέσκες σαλάτες. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση βέβαια,  εξηγούμε στο κατάστημα όπου κάνουμε την παραγγελία ότι είμαστε έγκυος ζητώντας να πλύνουν τα λαχανικά πολύ σχολαστικά και να σερβίρουν το όποιο dressing ξεχωριστά. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια προτιμάμε τα βραστά λαχανικά.
Πειράζει αν παραλείπω το πρωινό;

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι το πιο σημαντικό αφού οπλίζει τον οργανισμό με ενέργεια για να αντεπεξέλθει στο υπόλοιπο της ημέρας. Ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης το πρωινό είναι απολύτως απαραίτητο και δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ. Κυρίως, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουμε την όρεξη μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, το πρωινό πρέπει να έχει ποικιλία με έμφαση στους υδατάνθρακες. Ένας ιδανικός συνδυασμός είναι τα γαλακτοκομικά (γάλα ή γιαούρτι), συνοδευόμενα από μέλι ή μαρμελάδα, δημητριακά, φρούτα και λίγο μαύρο ψωμί ή φρυγανιές. Τα μπισκότα με πιπερόριζα  καταπραΰνουν τις πρωινές ναυτίες.
Μπορώ να πίνω καφέ;
Είναι μια καλή ευκαιρία να μυηθούμε  ντεκαφεϊνέ. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ο καφές είναι καλύτερα να αποφεύγεται αφού έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας της εγκύου (κίνδυνος υπάρχει όταν η κατανάλωση φτάνει τα 100 mg δηλαδή 1 φλυτζάνι των 180ml περίπου και αυξάνεται με κάθε επιπλέον κούπα καφέ). Μετά το πρώτο τρίμηνο, ο καφές μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητα της εγκύου, με μέτρο: ένας μικρός ελληνικός καφές ή μια μικρή κούπα γαλλικού.  Είναι πάντως γεγονός πως ο καφές κόβεται πολύ εύκολα. Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα το σώμα «ξεχνάει» την καφεΐνη και μαθαίνει να μπαίνει σε λειτουργία χωρίς τη βοήθειά της. Ανάλογα καφεΐνης περιέχει και το τσάι (35mg στο ένα φλιτζάνι) και η σοκολάτα (8-20mg τα 30 γραμμάρια), αλλά και τα ανθρακούχα αναψυκτικά τύπου cola (35-50mg το ένα κουτάκι). 
Μου αρέσουν τα αναψυκτικά. Μπορώ να πίνω στην εγκυμοσύνη;
Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών στην περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγεται. Περιέχουν συντηρητικά, ζάχαρη και είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες (150-170 θερμίδες/κουτάκι), χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην έγκυο και το έμβρυο. Τα φουσκώματα της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζονται με την κατανάλωση ανθρακούχου νερού.
Έχω λιγούρες που με κάνουν να τρώω συνεχώς, όμως φοβάμαι ότι θα πάρω κιλά. Τι να κάνω;
Ένα πλήρες διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι γεύματα ημερησίως: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και τρία επιπλέον γεύματα ενδιάμεσα. Επομένως, ακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής, οι πιθανότητες να νιώσουμε πείνα ή λιγούρα είναι ελάχιστες, κατανέμοντας την όρεξη μας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Αν παρόλα αυτά, τα έξι γεύματα τελικά αποδειχτούν λίγα, ξεγελάμε τον οργανισμό μας τρώγοντας ψιλοκομμένα λαχανικά ή φρούτα.

Πηγή:babyspace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου